فصل جدید مبارزه با استخراج رمزارزها تا کی ادامه خواهد داشت؟!
با اوج گرفتن آلودگی هوا در هفتههای گذشته در چندین کلانشهر کشورمان و رسیدن شاخص آلودگی هوا به وضعیت خطر، بار دیگر بازار گمانه زنی درباره علت شدت گرفتن این آلودگی داغ شد تا بار دیگر عوامل مختلف، از وارونگی جوی و تاثیرش در جمع شدن آلودگیها در ارتفاع پایین بر فراز شهرها و افزایش شدید و بی سابقه مصرف گاز و برق، ردیف شوند و هر کسی به ظن خود تقصیر بیشتر را متوجه یکی از آنها بداند.
از جمله این عوامل، سوزاندن مازوت در نیروگاهها و صنایع اطراف کلانشهرهایی مانند تهران است که علت استفاده از این سوخت در آنها، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و ضرورت مازوت سوزاندن در نیروگاههای تولید برق عنوان شد؛ گزارهای که بعد از طرح، برخی مسئولان مدعی شدند، بخشی از آن درست نیست، چون انبارهای مازوت پر شده و به دلیل آنکه صادرات آن غیرممکن است و جلوی تولیدش از نفت خام را هم نمیشود گرفت، چارهای جز سوزاندنش وجود ندارد!
صرف نظر از صحت و سقم این ادعاها، آن گونه که وزارت نیرو تاکید کرده، مصرف برق در کشورمان در هفتههای گذشته افزایش یافته و در نتیجه این افزایش، باید تولید برق با تمام توان ادامه بیابد، مگر آنکه تدابیری برای کاهش آن اندیشیده شود. اینجا بود که پای یک بحث مهم دیگر به ماجرا باز شد و خیلی زود حتی در قامت اولین متهم آلودگی هوا در افکار عمومی خودنمایی کرد؛ استخراج گسترده رمزارزها در کشورمان.
البته این نخستین بار نیست که استخراج رمزارزها به موضوعی مهم در کشورمان تبدیل میشود و از آن مهم تر، اولین بار نیست که فعالیت ماینرها (دستگاههای استخراج رمزارزها) عامل افزایش بی رویه برق معرفی میشود، به گونه ای که تابستان گذشته هم شاهد طرح چنین بحثهایی بوده ایم. مباحثی که به شدت داغ شدند و مسئولان را مجاب به واکنشهایی هم کردند که مهمترین شان به رسمیت شناختن استخراج رمرارزها در کشور تحت شرایطی بود.
به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، سردار حسین دهقان مشاور فرماندهی کل قوا در حوزه صنایع دفاعی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «پرچم بورس، روزی به زمین افتاد که سرمایه مردم با تضمین دولت به بازار سرمایه وارد شد. بورس، زمین مداخلات سیاسی و افرادی که مصلحت را تشخیص نمیدهند، نیست. ضرر هزاران میلیاردی مردم با یک استعفا جبران نمیشود؛ باید پاسخگوی عملکردتان باشید.»
وی در ادامه گفت: «رئیسجمهور منتخب معتقد است، اگر ایران به توافق بازگردد ما هم به این توافق برمی گردیم، اما از این مساله، همراه با متحدانمان که بار دیگر با ما همراستا میشوند به عنوان سکویی برای دستیابی به یک توافق طولانیتر و قویتر و رسیدگی به مسائل دیگر به خصوص مساله موشکی و فعالیتهای بیثباتکننده ایران استفاده خواهیم کرد.»
بلینکن افزود: «حالا که این گفته شد، باید بگویم که با این نقطه فاصله زیادی داریم. باید ببینیم بعد از اینکه رئیسجمهور منتخب سر کار میآید، ایران چه اقداماتی انجام میدهد و آماده انجام چه اقداماتی است، بعداً اگر آنها میگویند که به پایبندی برجام برگشتهاند، باید ارزیابی کنیم ببینیم آیا به وعدههایشان عمل کردهاند یا خیر؟»
او در ادامه تصریح کرد که در خصوص برجام با نمایندههای کنگره و همچنین رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی منطقه رایزنی خواهد کرد.
بلینکن گفت: «بله، ما حتما با شما (نمایندههای کنگره) مشورت خواهیم کرد. فکر میکنم همانطور که رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا گفت، مهم است که در آغاز این فرایند و نه پایان آن، با متحدان و شرکایمان در منطقه از جمله اسرائیل و کشورهای خلیج [فارس] هم تعامل کنیم.»
در آن برهه حتی بانک مرکزی کشورمان پا به میدان گذاشت و رویکردش در قبال ارزهای دیجیتال، رمزارزها، استخراج رمزارزها و بسیاری از مسائل ریز و درشت دیگر در این حوزه را که سالها مسکوت مانده بود، مشخص و اعلام کرد تا وزارت نیرو هم نهایت همکاری با استخراج رمزارزها را از خود نشان دهد و تاکید کند که حاضر به فروش برق و حتی گاز به فعالان این عرصه هست. برق برای استفاده مستقیم و گاز برای دایر کردن نیروگاه به منظور تامین برق مورد استفاده مزارع استخراج رمزارز.
به این ترتیب، مرزی میان استفاده قانونی و غیرقانونی از ماینرها شکل گرفت که به نظر میرسید پایان غائله را رقم بزند، به این صورت که شناسایی متخلفین در دستور کار قرار بگیرد و همکاری با قانونیها تداوم بیابد و تحت الشعاع چیزی قرار نگیرد؛ دو انتظاری که چند هفته اخیر مشخص شد هیچ کدامشان محقق نشده اند، چون هوا آلوده شد، استخراج رمزارزها یکی از متهمان ردیف اول آلودگی لقب گرفت و بعد سیل اخبار شناسایی و کشف ماینرهای قانونی آغاز شد.
اخباری که نشان میدهند با فاصله گرفتن از تابستان سال قبل و قطعیهای مکرر برق، مبارزه با مصرف برق در اموری مانند استخراج رمزارزها به فراموشی سپرده شد تا اکنون که آلودگی هوا اوج گرفته، از زبان مسئولان وزارت نیرو بشنویم که استخراج کنندگان قانونی رمزارزها هم با محدودیت مواجه شده اند و برقشان قطع شده تا فشار از روی شبکه برداشته شود. فشاری که احتمالا با برداشته شدنش، فصل جدید مقابله با استخراج غیرقانونی رمزارزها هم پایان خواهد یافت و تا تابستان بعدی یا اواخر پاییز ۱۴۰۰، باز شرایط «همان آش و همان کاسه» میشود!
- ۹۹/۱۱/۰۱